Cum să coși în punct numărat de cruciuliță

Ce conține kit-ul

  • Pânză tăiată la dimensiunea necesară
  • Fire mouline
  • O diagramă mărită
  • Un carton cu găuri pentru fire (excepţie la miniaturi)
  • Instrucţiuni traduse
  • Ac special daptat modelului
  • O imagine color

Aranjarea firelor

Începeți prin a compara culorile firelor cu cele din diagrama şi a le tria. Puneţi firele pe cartonul găurit, separate pe culori şi notaţi semnul corespondent de pe diagramă. Divizaţi firul în cele 6 firişoare. Cruciuliţa se coase în general cu două fire. Dacă diagrama specifică explicit, se coase într-un fir. Fiecare pătrăţel de pe diagrama corespunde unei cruciuliţe de pe pânză. Liniile continue de pe diagramă reprezintă cusătura în punct de contur ce se coase în general cu un fir.

Surfilarea pânzei şi determinarea mijlocului pânzei

A
Surfilaţi pânza pentru a nu se destrăma.
B
Determinaţi apoi centrul pânzei prin împăturire în patru după mijlocul fiecărei laturi sau ghidându-vă după semnele de pe pânză dacă este imprimată. Puteţi să însemnaţi liniile de mijloc prin coasere cu un firişor de mouline, ajuntându-vă astfel la numărat. La intersecţia firelor este mijlocul pânzei şi începeţi să brodaţi de aici (urmăriţi săgeţile de pe diagrama), de preferinţă cu suprafaţa mai mare de o anumită culoare şi apoi complentând cu suprafeţele mai mici.

Brodarea


Pentru a avea suficient fir, este bine să coaseți rândurile cu o jumătate de cruciuliţă şi apoi să vă întoarceţi cu jumătatea de cruciuliţă de deasupra. Atenție ca jumătatea de cruciuliţă de deasupra să fi întotdeauna în acelaşi sens.

Nu faceţi treceri mai mari de 1 centimetru pe spatele pânzei de la o zonă de culoare la alta și fixati bine capetele firelor prin trecere pe sub cusătura deja făcută. Nu începeţi şi nu sfârşiţi niciodată cu noduri.

Sugestie

Pentru aceste modele puteți folosi şi gherghef de lemn sau plastic.
La sfârşit călcaţi pe spatele modelului cu fierul călduţ peste o pânză albă un pic umedă.